2019. április 20., szombat

Izolde Johannsen - Megölni ​a királyt! (La Fayette 1.)

Izolde Johannsen - Megölni ​a királyt! (La Fayette 1.)


Fülszöveg:

XVI. Lajos francia király tilalma ellenére Los Pasajes kikötőjében már indulásra készen ringatózik a La Victoire nevű brigg. Fedélzetén álnéven több mint egy tucat fiatal, becsvágytól fűtött francia nemes rejtőzik fegyverekkel, szolgákkal - köztük Gilbert La Fayette, korának egyik legvagyonosabb katonatisztje. Az angolokat tiszta szívből gyűlölő, alig tizenkilenc éves márki a rejtélyes Jasonnel, a titkos tervet rejtegető mesterlövésszel Amerikába készül. Az elfogásukra küldött katonai osztag már úton van, hogy megakadályozza a példátlan küldetést. Eközben az óceán túlpartján függetlenségi háború dúl Anglia és a fellázadt gyarmatok között...

Izolde Johansen tengeri kalandokkal átszőtt történelmi regénye egyedülállóan, a franciák szemszögéből mutatja be az amerikai függetlenségi háborút, majd La Fayette márki politikai életútját a királya és a nemesség ellen fordult francia nép borzalmakkal teli, forradalmi éveiben.


Kiadó: Szenzár Kft.
Kiadás éve: 2018
Oldalszám: 320 
ISBN: 9789634791270  
Megvásárolható:


Első benyomás:

A borító szép mégis összetett képet mutat be már első ránézésre. A hajó mely a nyílt tengeren fontos utat tesz meg. A vitorlák állása szerint éppen halad egy bizonyos irány felé, ez miatt lényeges lesz a kötetben a leírás alapján. Mégis engem a kép felső sarkában lévő férfi alak érdekel jobban. Az ö határozott megjelenése kettőséget sugal, mivel egy katona lehet jó és rossz személy. A kérdés számomra mégis az hogy melyik tulajdonságokat részesíti előnyben a háború során.

Történetről:

La Fayette már fiatalon nagy örökség birtokosa volt. Ennek köszönhetően szabad bejárása volt a francia király udvarába. Kiemelkedő személyiségnek számított, ez miatt pedig megbecsült férfiként jelent meg a történet során. 
La Fayette éppen esküvőjére készül a bájos Adrienne-nel. Az új helyzet számára igen szokatlan volt a számára. Kedvesével nagyon szerették egymást, az esküvő után pedig végre férjként és feleségként tekinthettek egymásra. Ez volt élete egyik legboldogabb pillanata is. A háború közbe szólt, elválasztotta kettejüket egymástól. A távolság hatására kettejük kapcsolata jó pár akadályt megél a háború alatt. Szembesül a hatalomban zajló ellentétekkel mely rá is nagy hatással van. Bár gyermeke születésére hazatér ugyan de újra útra kell. 
La Viktoire fedélzetén találja magát társaival együtt. A tenger nem az a hely melyre ö számított, szomorú és magányos a számára. Feleségének írt leveleiben említést is ír róla. Minden távol töltött pillanatban a felesége volt a legnagyobb támasza, hisz csak rá gondolt. Folyamatosan üzent neki, de evvel az utazással nagy kockázatott vállalt. Hazájában szökevényként tekintettek rá e tette után. A családja és hű társai voltak az egyetlen szövetségesei ebben az ügyben. 
Amerika új kihívások elé állította öt, de sikerült itt is megállnia a helyét. George Washington szárnysegédje lett, mely nagy hatással volt az életére. Sikerült itt is kitűnnie a harc során, remek képességeinek köszönhetően. Két világ között kalandozik melyekről elmondhatja hogy mindegyik az otthona lett.

Összegzés:

Ez volt az első könyv amelyet olvastam az írónőtől, meg kell mondjam hogy nagyon részletes olvasmány volt. Kifejezeten szeretem ha egy könyv részletes háttér történettel rendelkezik, itt is ezt tapasztaltam. Hát nem kertel az írónő ebben a regényben, már az elejétől kezdve érezni lehetett rajta hogy komoly kutató munka áll e történet mögött. Az összes információ egy személyen keresztül jelenik meg a könyvben. Két fontos ország jelentős részeket kap benne ez pedig Amerika és Franciaország.
La Fayette szemén keresztül ismerhetem meg egy gazdag tiszteletben álló férfi mindennapjait. Aki képes csatába menni a saját hazájáért, kiemelkedő munkát végezni. Erős szereplőként ismertem meg az gazdag de nehéz életét. Kettőség jellemezte öt hisz képes volt egyik pillanatban úgy dönteni hogy hazáját otthagyja egy másik országért. Mégis ennek az útnak köszönhetően számtalan izgalmas esemény történt vele. Bártor és magabiztos személy aki nem fél az ismeretlentől. 
Az ö személy mind vegyes érzéseket ébresztett bennem a leírás olvasása során. Azonban a könyv során hamar sikerült megkedvelnem öt. A személyisége és kitartása miatt pedig példa értékű személyé vált. Izgalmas és kalandos események sorozata történt meg vele. 
A sok információ hatására nekem kicsit túl sűrű volt, de ettől még tudtam élvezni az olvasást.

5/4 Csillag

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Bloggerképző kihívás 30.nap - Harry Potter

Ma elérkeztem az utolsó naphoz, igy hát el jött a vége ennek a kihívás sorozatnak. Bizony ez idő alatt sok mindent tanultam, kiderült számom...